Martell logo

Data urodzenia:


WEJDŹ
Pij odpowiedzialnie

Definicja Polskiej Wódki

Polska Wódka

Wódka to nieodłączny element nie tylko polskiej historii i kultury, lecz także tradycji całej Europy Środkowo-Wschodniej i Skandynawii.

Wstęp

Wódka to nieodłączny element nie tylko polskiej historii i kultury, lecz także tradycji całej Europy Środkowo-Wschodniej i Skandynawii. Najstarsze zapiski dotyczące wódki na terenach Polski pochodzą z 1405 roku – to niepodważalny dowód korzeni naszego narodowego trunku. Powszechnie uważa się, że kraje i regiony, gdzie dany produkt powstał, dziś oferują ten produkt w najwyższej jakości. Na przykład, najlepszy koniak pochodzi z regionu Cognac, najlepsza tequila z Meksyku, a whisky słodowa ze Szkocji. Tak więc wódka wyprodukowana w Polsce – regionie o wielkiej gorzelniczej tradycji, jest z pewnością najlepsza.

Definicja

13 stycznia 2013 roku weszła w życie nowelizacja ustawy, która definiuje warunki konieczne do spełnienia przez wyrób spirytusowy, aby mógł zyskać miano Polskiej Wódki: nasz narodowy trunek musi być produkowany na terenie Rzeczpospolitej Polskiej, z polskich surowców – żyta, pszenicy, pszenżyta, jęczmienia, owsa lub ziemniaków, a jedynym dodatkiem może być woda. Wódki Ostoya, Exquisite, Wyborowa, Luksusowa, Pan Tadeusz oraz Premium spełniają te wymagania.

 

 

 

 

Produkcja

Polska jest jednym z niewielu krajów, gdzie proces produkcji wódki przebiega dwuetapowo: w gorzelni i w zakładzie rektyfikacji. To właśnie w gorzelni ze zbóż lub ziemniaków powstaje 90-procentowy spirytus wykorzystywany później do produkcji mocnego alkoholu. Na tym etapie kluczową rolę odgrywa gorzelnik.

Powstały w ten sposób surowy spirytus poddawany jest ostatecznemu oczyszczeniu i nadaniu smaku w procesie rektyfikacji. Spirytus jest następnie rozcieńczany wodą do 40% objętości alkoholu, filtrowany oraz butelkowany.

Historia

Za początek historii polskiej wódki uznaje się rok 1405. Wtedy to, w sandomierskich zapiskach sądowych, słowo "wódka" zostało użyte po raz pierwszy. Jednak jej produkcja na skalę przemysłową rozpoczęła się dopiero w XVII wieku. Właśnie wtedy, w wyniku przemian społeczno-gospodarczych, wybuchł kryzys ekonomiczny, w wyniku którego eksport zbóż przestał być opłacalny.

Nadwyżki musiały więc zostać zagospodarowane w kraju, przez co prawie każdy folwark miał swój browar i gorzelnię. Na przestrzeni setek lat dopracowywano zarówno receptury, jak i technologię produkcji wódek, które obecnie królują na stołach całego świata.

Czy wiesz, że...

1. … polskie wódki towarzyszyły takim wydarzeniom, jak pierwszy lot Concordem w 1969 roku czy koncert The Rolling Stones w Warszawie w 1967 roku? Podobno zespół zażądał wypłaty wynagrodzenia za koncert w postaci polskiej wódki.
2. … polska wódka podbijała Europę już na przełomie XVI i XVII wieku? Trafiła na stoły brandenburskich elektorów, rosyjskich bojarów oraz książąt dworu francuskiego i szwedzkiego.
3. … w 1534 roku opisano aż 74 rodzaje wódek? Autorem tej chlubnej listy był Stefan Falimirz, autor księgi "O ziołach i o moczy ich, o paleniu wódek i ziół".

4. … powiedzenie "dla kurażu" pochodzi od zwyczaju picia kieliszka wódki przed starciem w boju z nieprzyjacielem (z franc. courage – odwaga)?
5. … "strzemiennego", czyli staropolski toast wznoszono w chwili, gdy odjeżdżający gość kładł nogę w strzemię?

Produkty spełniające definicję Polskiej Wódki

Wyborowa (3 wersje)

Luksusowa

Ostoya

Pan Tadeusz

Premium